Over de Brug: Kirchentag Berlijn mei 2017 Over de Brug: Kirchentag Berlijn mei 2017

Stefanuskerk ontmoet Stephanuskirche. Over de Brug ver weg.
Een bezoek.

Tijdens de 2-jaarlijkse Kirchentag die dit jaar in Berlijn gehouden werd.

Kerkendag Duitsland is een belevenis; 5 dagen lang meer dan 2500 culturele, maatschappelijke, religieuze onderdelen met bijdragen vanuit de politiek, de wetenschap, de kunst, de medische wereld, de kerken. Vanaf de openingsdienst op woensdag

tot de slotviering op zondag is "Kirchentag" gevuld met workshops, tentoonstellingen, concerten, diensten, bijbelstudie, weekend inluiden met Avondmaal, podiumdicussies, kinderactiviteiten, meditatie.

Daarbij kwam dit jaar het vieren van 500 jaar Reformatie.
Bij de meer dan 100.000 bezoekers van zo'n 80 nationaliteiten was ook een groepje van onze eigen geloofsgemeenschap om deze bijzondere dagen in Berlijn mee te vieren.

En wat leuk: bij het gigantische aanbod van activiteiten was ook de uitnodiging van de Stephanuskirche, 1 van de kerken waar het maandelijkse vrijdagse Avondmaal gevierd werd.
Onze eigen Stefanuskerkmensen wilden daar wel naar toe....

een moderne kerk in een buitenwijk van Berlijn

waar alles klaar stond en voorbereid was om samen te vieren

Het samen zingen, het luisteren naar de voorganger...  Een bijzondere viering, mooie ontmoetingen met mooie verhalen, leuke gesprekken, het delen van brood en wijn, van kaas, van nog meer lekkers.

De hartelijkheid, de gastvrijheid was treffend.
Het voelde niet vreemd, al was de taal niet eigen; we begrepen elkaar, spreken toch "dezelfde" taal, een gezamenlijke achtergrond... het was als "thuis".

Stephanuskirche ontmoet Stefanuskerk ,
Het blijkt maar weer: Over de Brug kan op veel manieren.
Ook over grenzen!

25 – 02  09.30 uur   Bad Nieuweschans