Diaconie en Collectes Diaconie en Collectes

Diaconiecollectes van de maand november 2019

Zondag 3 november – Nieuwolda: Kerk in Actie – Zambia (1e collecte)
Onderwijs voor groeiende kerk Zambia
In Zambia groeit de kerk en daarmee de vraag naar predikanten. De theologische faculteit aan de Justo Mwale University in Lusaka biedt kwalitatief goed theologisch onderwijs, toegespitst op de praktijk. Studenten worden er niet alleen opgeleid om gemeenteleden te ondersteunen bij hun geloof, maar ook bij hun dagelijkse strijd om te overleven. Zo komen in de opleiding ook onderwerpen als hiv/aids, man-vrouwvraagstukken, mensenrechten, klimaatverandering en voedselzekerheid aan de orde. De studenten krijgen les van Zambiaanse docenten en van een docentenechtpaar uit Nederland: Thijs en Marike Blok.

Zondag 3 november – Nieuwolda: mantelzorgdag (3e collecte)

10 november is de Dag van de Mantelzorg. Een dag waarop aandacht geschonken wordt aan mensen die mantelzorg verlenen aan partner, kind, ouder of bekende. Er zijn 4,4 miljoen Nederlanders die mantelzorg doen, dat is heel veel. Van een aantal mensen binnen onze protestantse gemeente Reiderland weten we dat ze mantelzorg verlenen. Bij deze mensen willen we daar middels een bezoekje met een kleine attentie aandacht aan schenken.

Zondag 10 november – Finsterwolde: PKN – Dorpskerken (1e collecte)
Steun voor kleine kerkgemeenschappen
'Als ik de kerktoren van mijn dorp zie, dan weet ik: ik ben thuis'. Dat gevoel delen kerkgangers en dorpsbewoners. De Protestantse Kerk ondersteunt dorpskerken om present te blijven in het dorp en actief bij te dragen aan de leefbaarheid. Bijvoorbeeld door mee te doen in de dorpscoöperatie om voorzieningen te behouden of door burenhulp te stimuleren. Door de oprichting van een voedselbank of door het bieden van (pastorale) zorg voor dorpsbewoners. Er gaat veel goed in dorpskerken, maar er zijn ook zorgen. Want soms ontbreken voldoende menskracht en middelen om kerk van en voor het dorp te zijn. De Protestantse Kerk helpt dorpskerken om gelovig en creatief dorp en kerk aan elkaar te verbinden.

Zondag 17 november – Bad Nieuweschans: RDF Groningen-Drenthe (1e collecte)
Het Regionaal Diaconaal Fonds Groningen-Drenthe, kortweg RDF genoemd, steunt verschillende projecten in deze provincies. Er kan dan gedacht worden aan Vluchtelingenwerk, maar ook aan voedselbanken, dovenpastoraat, gevangenenzorg en het Zeemanshuis. Met de hulp van de bijdragen van het RDF kunnen diverse diaconale projecten in onze regio’s hun werk doen!

Zondag 24 november – Oostwold: PKN – Pastoraat (1e collecte)
Eenzaamheid draaglijk maken
Eenzaamheid speelt overal in Nederland en dus ook in de plaatselijke gemeenten. In veel, zo niet in alle gemeenten, zijn wel activiteiten om eenzaamheid tegen te gaan of draaglijker te maken. De Protestantse Kerk ondersteunt dergelijke initiatieven van harte, bijvoorbeeld door aan te sluiten bij de jaarlijkse Week tegen Eenzaamheid. Ook bieden we informatie, materialen en tips aan. Daarnaast ondersteunen we initiatieven om eenzaamheid op de agenda te zetten. Het is van groot belang om de aandacht te vergroten in kerk en samenleving, omdat eenzaamheid een groeiende groep mensen treft, ouderen én jongeren. Eenzaamheid is een ongewenste metgezel die de waardigheid van de betrokkene gemakkelijk kan aantasten. Door met elkaar nadruk te leggen op waarden als inclusiviteit, compassie en naastenliefde kan vanuit de gemeente draagkracht aangeboord worden.

KOMENDE DIENST

VOOR INFORMATIE OVER DE KOMENDE DIENST