PKN
Protestantse Gemeente Reiderland
 
Meditatie maart 2016 Meditatie maart 2016

schuld !!!    vergeven ?
Niet toevallig is de vraag naar de schuld een van de grote thema's in kerken in therapieën, in rechtbanken en in de reclassering. Schuld ontstaat waar onrecht gebeurt, waar mensen elkaar pijn doen of erger. Schuld ontstaat wanneer regels en beloftes gebroken worden.
De eerste menselijke reactie is de eis naar straf en vergelding. Soms zin je zelfs op wraak. De schuldige moet boeten... Gek genoeg helpt de straf de slachtoffers maar zelden. Hoe vaak lees je niet in de krant van teleurgestelde slachtoffers, nadat de rechter vonnis heeft gewezen. Volgens mij komt die teleurstelling minder door de gevoeld te lage straf - ook bij een heel zware straf blijven slachtoffers vaak met een verongelijkt gevoel achter. Want schuld valt niet te verrekenen met een opgelegde straf. 
Is er een uitweg? En uitweg hoe schuld, die mij is aangedaan, mij niet langer kwelt en belast? Ik aarzel - maar ik noem het toch. Vergeving!
Jezus leert ons bidden: "Vergeef ons onze schuld, gelijk ook wij vergeven onze schuldenaren." 
Volgens Jezus is er een samenhang tussen vergeving ontvangen en iemand anders vergeving  schenken. Ik ervaar bij mezelf vaak, dat wat ik anderen verwijt (hun schuld) mij zelf te veel boeit en blokkeert. Mijn gefixeerd zijn op de schuld van de ander ontneemt mij de vreugde en de vrijheid mijn eigen dingen te doen. Tegelijk weet ik hoe moeilijk ik het vind, naar mijn schuldenaar te gaan en de hand om verzoening te reiken. Los te laten, wat me dwars zit. Het klinkt gek, maar het is wel zo: door mijn schuldenaar te vergeven doe ik in eerste instantie niet mijn schuldenaar, maar mij zelf  iets goeds. 
Soms kom je er zonder bemiddeling van een derde niet uit. Ik ben blij dat ik altijd van God mag vragen of hij mij een toegang tot de ander wil laten zien.
God kan ons niet alleen van onze schuld bevrijden, maar zeker ook van onze inwendige blokkaden.
Het leven is zoveel beter, als we onze medemensen open en zonder voorbehoud kunnen ontmoeten.
ds. W. Jöhlinger

terug
 
 
Komende zondag24 – 06  09.30 uur Nieuwolda  Cremerstraat
ds. V.d. Werff
Organist: dhr. Dijkhuis 
1e:  Kerkrentmeesterlijk quotum 
2e - Kerk
3e - Diaconie plaatselijk
       
koffie na de dienst

Welkom!
 
BUREN IN DE STREEKGEMEENTE

Klik HIER voor de websites van onze buurgemeenten.
 
Leesrooster
NBG  Bijbelteksten 
 
 
Contact
Voor opmerkingen, vragen
mail  
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.