Meditatie december 2016 Meditatie december 2016

Even helemaal weg
Een poosje geleden lazen wij in een gespreksgroep over Jezus, hoe hij op een gegeven moment de mensen naar huis stuurde, die de hele dag met hem waren opgetrokken. Ook zijn leerlingen stuurde Jezus die avond weg. Jezus zelf ging de berg op om te bidden.
Iemand in de gespreksgroep vroeg: Waarom moest Jezus de berg op om te bidden? Kun je niet op elke plek en overal en altijd tot God bidden?
Natuurlijk kan dat. Een van de belangrijkste dingen, die wij christenen van Jezus hebben geleerd, is immers, dat wij altijd en overal tot God mogen bidden en dat God altijd en overal naar ons gebed wil luisteren. Daarvoor heb je geen heilige plaatsen, geen heilige handelingen en ook geen priesterlijke bemiddeling nodig.
Maar we weten ook van Jezus ook, dat hij op gezette tijden even afstand nam van het alledaagse leven. Dat hij zich even afzette van het rumoer om hem heen, dat hij de stilte zocht - op een berg, in een tuin, in zijn kerk (synagoge) en ook in de prachtige tempel te Jeruzalem. Dat was voor Jezus belangrijk. Even helemaal weg, even alleen gericht op de Vader in de hemel.
Beste lezers, misschien herkent u deze behoefte naar rust, deze behoefte naar concentratie op wat nú belangrijk is, zonder bijgeluiden, muziek, mobieltje, radio en tv.
Even alleen - met je zelf. Luisteren naar wat in je opkomt. Denken aan wie je verloren hebt - aan de dood - aan het leven. Contact zoeken met de Andere - met God.
Dat kan op een berg - of op de  dijk - in het bos - op vakantie. Om even helemaal weg te zijn hoeft u geen dure reis te boeken. Dat kan ook in een kerk. Immers, een kerk leent zich speciaal voor rust en stilte, voor even helemaal weg,
Misschien zien we elkaar in een van onze diensten en vieringen...
U bent van harte welkom.
                        ds. W. Jöhlinger