Meditatie mei 2017 Meditatie mei 2017

Anders
"Ik snap dat niet. Hij is helemaal gek!" Radeloos en ook kwaad kijkt ze voor zich uit. Ze had alles nauwkeurig uitgelegd - hij knikte blijkbaar toestemmend. In ieder geval had hij niet tegengesproken. Maar hij doet nu precies, wat hij al vóór het gesprek van plan was.
"Ik snap het niet!" Dit zinnetje klopt helaas te vaak. We snappen de ander niet. En we gaan van de valse voorwaarde uit dat andere mensen precies zo voelen als wij. Dat ze dezelfde doelen hebben, en dat ze precies doen, zoals wij het voorstellen. Maar het klopt niet. Mensen zijn fundamenteel verschillend.
Er zijn mensen die een opgeruimd bureau nodig hebben, om geconcentreerd te kunnen werken. Anderen hebben een overzichtelijke chaos om zich heen nodig - waarbij ook het woord "overzichtelijk" zeer verschillend wordt beleefd. En de ene houding is niet beter dan de andere houding, alleen maar omdat ze anders is, dan wat ik prettig zou vinden. Anders is niet erg. Mensen zijn verschillend. En in alle verscheidenheid is niemand volmaakt.
"Ik snap het niet."  Iemand beweerde eens: als je met iemand een relatie aangaat, ga er maar vanuit, dat iedereen een eigen taal spreekt. Dus leer vooral goed luisteren, vraag na, als je vermoedt iets niet te snappen, ga voorzichtig met elkaar om. Het is helaas waar. Niet alleen de anderen zijn vermoeiend voor mij - ik ben het ook voor hen.
Gelukkig zijn we niet allemaal gelijk. Dat verrijkt het leven. Er komen veel inzichten en talenten bij elkaar. Maar dat moet je eerst zo kunnen zien. Als mijn partner iets raars doet - doet ze het meestal niet om mij te plagen - ze doet het, omdat het bij haar hoort. Liefde kun je pas ervaren, als je ervan overtuigd bent: het is goed zo - ik mag er zijn, zoals ik ben. En zij mag dat ook.
Jezus heeft van Gods liefde verteld. En hij heeft zijn medemensen iets laten ervaren van liefde. Hij heeft een belangrijke tip gegeven: Heb je naaste lief als jezelf. Ik ben blij in God te mogen geloven die mensen in alle verscheidenheid lief heeft. En die geduld heeft met zijn mensenkinderen...
ds. W. Jöhlinger

ds. V.d. Werff