PKN
Protestantse Gemeente Reiderland
 
Meditatie januari 2018 Meditatie januari 2018

"Het gebed van de rechtvaardige is krachtig
en mist zijn uitwerking niet."   (Jakobus 5 : 16b)
 
"Wat hebben we afgebeden!" vertelde een moeder tegen de verslaggever voor de televisie, toen zij werd gevraagd, hoe zij het maakt na het ongeluk. ... Steeds dezelfde gedachte, dezelfde hartewens:
"O God, nee! ... alstublieft niet, goede God, laat hem blijven leven" - en tussendoor  een "onze Vader"- voor de zekerheid, zonder na te denken, als in trance. En tegelijk de paniek - in het hoofd en meer nog - in de buik - niets kunnen doen - alleen maar moeten wachten.
Of het toch maar op een akkoordje gooien:  "Als u hem in leven laat, God, dan zal ik voorts nooit meer ..." Het is bijna een magisch ritueel. Theologisch klopt het voor geen meter. Maar het gebeurt toch. Het overkomt me ook.
"Het gebed van de rechtvaardige is krachtig en mist zijn uitwerking niet," beweert Jakobus in de bijbel. Maar mijn angst wil iets anders. Want in mijn hersens dwaalt maar één gedachte rond, één schietgebedje: "alstublieft, God, alstublieft" - er is alleen maar hopeloosheid, stamelende hulpeloosheid.
Verandert het gebed iets, als ik er iets in mijn hulpeloosheid stamel? Ik weet het niet. Maar ik ben er van overtuigd: God hoort mij. Hij luistert naar mij. Dat doet me wat. Dat geeft me een beetje rust in alle angst.
Nog een keer:  gaat iets door het gebed veranderen? Misschien niet iets, maar wel iemand. Ik ga veranderen. Misschien? Misschien ook veel meer.  Ik wil erop vertrouwen: "Het gebed van de rechtvaardige is krachtig en mist zijn uitwerking niet."
ds. Wolf Jöhlinger 

terug
 
 
Komende zondag24 – 06  09.30 uur Nieuwolda  Cremerstraat
ds. V.d. Werff
Organist: dhr. Dijkhuis 
1e:  Kerkrentmeesterlijk quotum 
2e - Kerk
3e - Diaconie plaatselijk
       
koffie na de dienst

Welkom!
 
BUREN IN DE STREEKGEMEENTE

Klik HIER voor de websites van onze buurgemeenten.
 
Leesrooster
NBG  Bijbelteksten 
 
 
Contact
Voor opmerkingen, vragen
mail  
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.