PKN
Protestantse Gemeente Reiderland
 
Meditatie februari 2018 Meditatie februari 2018

Grijs
Je gelooft het bijna niet. Maar er zijn tijden geweest dat grijze haren als een voorrecht werd ervaren. Terwijl tegenwoordig menigeen zijn grijs haar door middel van een kleurspoeling camoufleert, werden nog maar honderd jaar geleden baarden en hoofdhaar gepoederd, om grijs te lijken, om de wijsheid van de ouderdom uit te stralen.
De tijden zijn veranderd. Tegenwoordig is grijs bijna een scheldwoord. Bij de aanduiding  "vergrijzing" denk je eerder aan problemen, aan kostenplaatjes, aan gevaren voor de pensioensvoorzieningen. Erger nog: ik kom in onze dorpen en in de verzorgingstehuizen steeds meer mensen tegen, die zich bij wijze van spreken verontschuldigen, dat ze er nog zijn, dat ze een last voor hun kinderen, voor mantelzorgers, voor de WMO en de samenleving zijn.
Zo'n houding doet me schikken. In plaats van dankbaar te zijn, dat de medische en maatschappelijke vooruitgang de gemiddelde leeftijdsverwachting doet toenemen - ook ik, ook mijn kinderen maken een grote kans, niet voortijdig te moeten overlijden! - in plaats van dankbaar te zijn, dat onze oudjes er nog zijn, dat wij met hen leven en ervaringen mogen delen, worden zij als een probleem beschouwd. Uiteraard, ouderdom komt met gebreken, oude mensen hebben vaak extra zorg nodig - nou en?
Ik ben blij als ik af en toe in de bijbel tegengeluiden hoor. Dat elk mens er mag zijn, dat elk mens een schepsel is van de Schepper - meer nog: dat elk mens in elke fase van zijn leven - gelijkenis is van God. Dat we in iedere mens God tegen komen. In de baby evenzo als in de bejaarde in de Tjamme.
"De pracht van jonge mensen is hun kracht,
de sier van oude mensen is hun grijs haar"   (Spreuken 20:29)

 ds. W. Jöhlinger 
 

terug
 
 
Komende zondag24 – 06  09.30 uur Nieuwolda  Cremerstraat
ds. V.d. Werff
Organist: dhr. Dijkhuis 
1e:  Kerkrentmeesterlijk quotum 
2e - Kerk
3e - Diaconie plaatselijk
       
koffie na de dienst

Welkom!
 
BUREN IN DE STREEKGEMEENTE

Klik HIER voor de websites van onze buurgemeenten.
 
Leesrooster
NBG  Bijbelteksten 
 
 
Contact
Voor opmerkingen, vragen
mail  
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.