PKN
Protestantse Gemeente De Dollert
 
Kerk Nieuw-Beerta Kerk Nieuw-Beerta

De kerk en het kerkhof van Nieuw Beerta liggen aan de doorgaande weg. Op 9 oktober 2016 wordt herdacht dat het 350 jaar geleden is dat de gemeente van Nieuw-Beerta werd opgericht.  De kerk is, ter vervanging van haar voorganger, gebouwd in 1856 en staat op een oude, sinds lang niet meer gebruikte begraafplaats. Het is een zogenaamde ‘Waterstaatskerk'. Hiermee worden kerken aangeduid die tussen 1824 en 1875 met financiële steun van het Ministerie van Waterstaat werden gebouwd. Dergelijke kerken hebben niet een bepaalde bouwstijl, maar vertonen vaak wel neoclassicistische elementen. Het is een betrekkelijk rijk gedecoreerde zaalkerk met driezijdige koorsluiting. Het schip bestaat uit vijf traveeën, aan de buitenzijde geleed door lisenen. De buitenzijde is opgetrokken in schoon metselwerk. De voorgevel heeft een halsvormige beëindiging, waarop een fraai vormgegeven, vrij grote dakruiter. Het interieur wordt afgedekt met een gestuukt tongewelf. Op de galerij staat een door W. Hardorff gebouwd orgel dat in 1857 werd geplaatst.
(Meer geschiedenis in PDF).

En aan ds. Ader, bekend predikant uit de oorlogsjaren en de stichting daaruit voortvloeiend, hebben we ook een hoofdstuk gewijd....

  

 

terug
 
 
KOMENDE DIENST

VOOR INFORMATIE OVER DE KOMENDE DIENST

KLIK HIER

 
 
Streekgemeente Oost-Groningen

klik hier voor de website van Streekgemeente Oost-Groningen
 
 
Classis Groningen - Drenthe

Klik  HIER voor de website van de classis Groningen - Drenthe
 
 
Leesrooster
NBG  Bijbelteksten 
 
 
Contact
Voor opmerkingen, vragen
mail  
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.