Kerk Nieuweschans Kerk Nieuweschans

Het bouwjaar van de kerk blijkt uit de tekst van een ingemetselde steen:
"Jonkvrouwe Magdalena Adriana Canter Visscher heeft op den 7 augustus 1751 den eersten steen aan deze kerk gelegt". Het gebouw kreeg bij de bouw een multifunctioneel karakter: de zolder werd ingericht als ammunitie- en hooizolder. In de huidige, achter de kerk gelegen, consistorie waren vroeger twee paardenstallen. Van hieruit was de hooizolder met een trap bereikbaar. In de negentiende eeuw kwamen deze functies te vervallen en werd de zolder afgebroken, waardoor de kerkruimte een gewelf kreeg.
In het interieur valt de preekstoel op uit het begin van de 19e eeuw. De tekstborden hebben oorspronkelijk in de Der Aa-kerk in Groningen gehangen. Ook bevindt zich achterin de kerk nog een zogenaamde arrestantenbank, waarin de gestrafte militairen de kerkdienst konden bijwonen.

De kerk werd voor het laatst in 2001 gerestaureerd. Onze diensten worden om en om in Finsterwolde en in deze Garnizoenskerk van Nieuweschans gehouden. Ook fungeert de kerk als trouwlocatie van de gemeente Oldambt en worden er concerten in de kerk gegeven.