PKN
Protestantse Gemeente De Dollert
 
Meditatie maart 2019 Tegeltjeswijsheid Meditatie maart 2019 Tegeltjeswijsheid
om eens over na te denken

Tegeltjeswijsheid
“Mijn tijden zijn in uw hand.”
Een tegeltjeswijsheid die je soms tegenkomt in een woonkamer, op een tegeltje aan de muur. Een wijsheid die verrassend actueel blijkt in de discussie rond ‘voltooid leven’. 
In de kamer van de vrouw waar ik op bezoek was, hing deze tekst in Delfts blauw aan de wand. “Voor mij hoeft het niet meer”, zo vertrouwde de vrouw mij toe. “Ik ben mijn kinderen tot last. Ze willen wel voor me zorgen, maar kunnen het nauwelijks. Ze wonen ver weg en hebben een drukke baan. Mijn leven is mooi geweest. Het is voltooid. Het mag van mij wel afgelopen zijn.” 
Het verhaal raakte me. Het verdriet was met de handen te tasten. Ineens viel mijn oog op de tegeltjeswijsheid aan de wand. Het is een citaat uit Psalm 31. Een lied waarin David zijn nood klaagt: ‘Zuchtend slijt ik mijn dagen, ik ben afgedankt als gebroken aardewerk.’ David verbloemt niets, hij wil niet meer. Van hem mag het leven over zijn. Maar dan wisselt zomaar zijn perspectief: ‘Mijn tijden zijn in uw hand.’ Of zoals het in de Nieuwe Bijbelvertaling staat: ‘In uw hand liggen mijn lot en mijn leven.’ David verstaat de kunst van de overgave. Hij legt de regie over zijn schijnbaar uitgerangeerde en zinloze leven in Gods hand. 
Bij navraag bleek het Delfts blauwe tegeltje een geschenk van haar ouders bij haar huwelijk. Het bordje was altijd met haar meegegaan, tot in de kamer van de zorginstelling waar ze nu woonde. We haalden oude herinneringen op aan haar man, de trouwdienst en de troost van de tekst die met haar was meegereisd. Ons gesprek gaf haar ogen weer glans. 
Voltooid leven? Soms kan het zo voelen. Wat een zegen om juist dan te ervaren: mijn tijden - lot en leven - zijn in Gods hand 

Ds. René de Reuver
scriba generale synode van de Protestantse kerk in Nederland
 
terug
 
 
Komende dienst20– 10  09.30 uur  Oostwold:
ds. Fortuin, Delfzijl
Organist: dhr. Datema 
Collecte 1: Ness Ammim
Collecte 2: Kerk
Collecte 3: Plaatselijke diaconie

de dienst is rechtstreeks (of later) te volgen via deze link

Liturgie

WELKOM!
 
Streekgemeente Oost-Groningen

klik hier voor de website van Streekgemeente Oost-Groningen
 
 
Classis Groningen - Drenthe

Klik  HIER voor de website van de classis Groningen - Drenthe
 
 
Leesrooster
NBG  Bijbelteksten 
 
 
Contact
Voor opmerkingen, vragen
mail  
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.