Meditatie november 2017 Meditatie november 2017

Dank je wel

Bij de kassa krijgt een peuter een snoepje. "Wat zeg je dan?" vraagt vader. "Dank je wel" hoor je een kinderstemmetje zeggen. "Goed zo!" bevestigen papa en cassière. Ook in onze tijd is dankbaarheid kennelijk iets, wat je al op jonge leeftijd hoort te leren.
Maar waarom zou je dankbaar zijn? Wat heb je aan dankbaarheid? Moet de peuter "dank  je wel" zeggen om volgende week weer een snoepje te krijgen? Of gaat het om meer?
Volgens mij wordt van dankbaarheid iedereen beter. Dankbaarheid is bij wijze van spreken de jus van het leven.
Laat ik van twee ontmoetingen vertellen,  (in het echt waren het veel meer - ik heb ze samengevoegd, om de betrokkene niet herkenbaar bloot te stellen!).
De eerste: telefonisch word ik om een bezoek gevraagd. En 80 jarige opent de deur. Ze is verbitterd. Nooit komt iemand van de kerk op bezoek. En iedereen doet lelijk tegen haar. Sinds de dood van haar partner is niets meer zoals het ooit was...
De tweede: Ik bezoek een ruim 90 jarige in het ziekenhuis. "Hoe maakt u het?" - "Goed, dominee!"
Ik reageer: "Nou, daar geloof ik niks van - waarom bent u anders in het ziekenhuis?" - "Ach, maakt  de leeftijd, soms heb je een onderhoudsbeurt nodig. Maar prachtig toch dat je in Nederland zelfs op mijn leeftijd nog een nieuwe heup krijgt. Ik heb geen pijn, de verzorging is goed, ik heb te eten - ik ben alléén maar dankbaar."
Hoe verschillend ervaren deze beide dames hun leven. De een ziet alleen teleurstelling en raakt zo in een neerwaartse spiraal terecht. Wat er ook gebeurt - niets is goed. -  De ander is dankbaar. Dankbaar voor wat allemaal om haar heen gebeurt, dankbaar dat niet alles vanzelfsprekend is.
Kun je dankbaarheid leren? Ik denk het wel. De peuter leert: een snoepje is niet vanzelfsprekend.
En als het goed is kun je dankbaarheid leren als een houding van je leven. En zelfs een pessimist kan af en toe diep doorademen - om zich heen kijken - zich verheugen over wat wèl goed is.
Dat is dankbaarheid.
Als je God dankt, voor wat je allemaal ontvangt, dan doe je Hem daarmee niet alleen een plezier,
maar dan wordt ook je eigen leven plezieriger. Dan gaan je ogen open voor wat je allemaal toevalt.
ds. W. Jöhlinger

ds. V.d. Werff