Meditatie februari 2018 Grijs Meditatie februari 2018 Grijs
Grijs
Je gelooft het bijna niet. Maar er zijn tijden geweest dat grijze haren als een voorrecht werd ervaren. Terwijl tegenwoordig menigeen zijn grijs haar door middel van een kleurspoeling camoufleert, werden nog maar honderd jaar geleden baarden en hoofdhaar gepoederd, om grijs te lijken, om de wijsheid van de ouderdom uit te stralen.
De tijden zijn veranderd. Tegenwoordig is grijs bijna een scheldwoord. Bij de aanduiding  "vergrijzing" denk je eerder aan problemen, aan kostenplaatjes, aan gevaren voor de pensioensvoorzieningen. Erger nog: ik kom in onze dorpen en in de verzorgingstehuizen steeds meer mensen tegen, die zich bij wijze van spreken verontschuldigen, dat ze er nog zijn, dat ze een last voor hun kinderen, voor mantelzorgers, voor de WMO en de samenleving zijn.
Zo'n houding doet me schikken. In plaats van dankbaar te zijn, dat de medische en maatschappelijke vooruitgang de gemiddelde leeftijdsverwachting doet toenemen - ook ik, ook mijn kinderen maken een grote kans, niet voortijdig te moeten overlijden! - in plaats van dankbaar te zijn, dat onze oudjes er nog zijn, dat wij met hen leven en ervaringen mogen delen, worden zij als een probleem beschouwd. Uiteraard, ouderdom komt met gebreken, oude mensen hebben vaak extra zorg nodig - nou en?
Ik ben blij als ik af en toe in de bijbel tegengeluiden hoor. Dat elk mens er mag zijn, dat elk mens een schepsel is van de Schepper - meer nog: dat elk mens in elke fase van zijn leven - gelijkenis is van God. Dat we in iedere mens God tegen komen. In de baby evenzo als in de bejaarde in de Tjamme.
"De pracht van jonge mensen is hun kracht,
de sier van oude mensen is hun grijs haar"   (Spreuken 20:29)

ds. W. Jöhlinger