PKN
Protestantse Gemeente De Dollert
 
Meditatie januari 2018 Gebed van de rechtvaardige Meditatie januari 2018 Gebed van de rechtvaardige
"Het gebed van de rechtvaardige is krachtig
en mist zijn uitwerking niet."   (Jakobus 5 : 16b)
 
"Wat hebben we afgebeden!" vertelde een moeder tegen de verslaggever voor de televisie, toen zij werd gevraagd, hoe zij het maakt na het ongeluk. ... Steeds dezelfde gedachte, dezelfde hartewens:
"O God, nee! ... alstublieft niet, goede God, laat hem blijven leven" - en tussendoor  een "onze Vader"- voor de zekerheid, zonder na te denken, als in trance. En tegelijk de paniek - in het hoofd en meer nog - in de buik - niets kunnen doen - alleen maar moeten wachten.
Of het toch maar op een akkoordje gooien:  "Als u hem in leven laat, God, dan zal ik voorts nooit meer ..." Het is bijna een magisch ritueel. Theologisch klopt het voor geen meter. Maar het gebeurt toch. Het overkomt me ook.
"Het gebed van de rechtvaardige is krachtig en mist zijn uitwerking niet," beweert Jakobus in de bijbel. Maar mijn angst wil iets anders. Want in mijn hersens dwaalt maar één gedachte rond, één schietgebedje: "alstublieft, God, alstublieft" - er is alleen maar hopeloosheid, stamelende hulpeloosheid.
Verandert het gebed iets, als ik er iets in mijn hulpeloosheid stamel? Ik weet het niet. Maar ik ben er van overtuigd: God hoort mij. Hij luistert naar mij. Dat doet me wat. Dat geeft me een beetje rust in alle angst.
Nog een keer:  gaat iets door het gebed veranderen? Misschien niet iets, maar wel iemand. Ik ga veranderen. Misschien? Misschien ook veel meer.  Ik wil erop vertrouwen: "Het gebed van de rechtvaardige is krachtig en mist zijn uitwerking niet."
ds. Wolf Jöhlinger 
terug
 
 
Komende dienst20– 10  09.30 uur  Oostwold:
ds. Fortuin, Delfzijl
Organist: dhr. Datema 
Collecte 1: Ness Ammim
Collecte 2: Kerk
Collecte 3: Plaatselijke diaconie

de dienst is rechtstreeks (of later) te volgen via deze link

Liturgie

WELKOM!
 
Streekgemeente Oost-Groningen

klik hier voor de website van Streekgemeente Oost-Groningen
 
 
Classis Groningen - Drenthe

Klik  HIER voor de website van de classis Groningen - Drenthe
 
 
Leesrooster
NBG  Bijbelteksten 
 
 
Contact
Voor opmerkingen, vragen
mail  
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.