PKN
Protestantse Gemeente De Dollert
 
Meditatie maart 2018 Gemis Afscheid Meditatie maart 2018 Gemis Afscheid
om eens over na te denken
Gods woorden zijn heel dichtbij.
Je kunt ze in je opnemen en ze u eigen maken.
Je kunt ze uitvoeren.                       Dtn 30:14.

Gemis
 Als je om elkaar geeft, zoek je nabijheid. Maar soms is er meer afstand. Dan zeg je tegen elkaar: "Je bent zo ver weg. Ik mis je!" Of je stuurt een whats-app - of een lief kaartje. Rouwenden doen het evenzo - nee - niet schriftelijk, maar ze zeggen of denken zoiets als ze naar de begraafplaats gaan of 's ochtends, als ze het lege bed naast zich zien.
Als we niemand missen, dan komt weemoed op. Dan ervaar je verdriet en het verlangen naar nabijheid. En als je dan ook nog Gods nabijheid mist, als je dan voelt dat niets aan God hebt, dan kun je pas echt wanhopig worden. Misschien ook woedend, of hulpeloos. Van gelovige mensen wordt soms gedacht dat zij altijd op God terug kunnen vallen. Maar ook diep-gelovige mensen voelen het soms anders. Kennelijk is Gods nabijheid niet altijd en onmiddellijk te ervaren, laat staan op te roepen.
In de gevangenis van de Nazi's maakte Dietrich Boenhoeffer de wonderlijke ervaring: Ik geloof dat God ons in iedere situatie zoveel kracht voor verzet wil geven, als we nodig hebben. Maar hij geeft zijn nabijheid niet als voorschot. Anders zouden we veel te makkelijk op ons en ons vermogen zetten, in plaats van op Hem.
Dus ook al voel je het niet, je mag er wel op vertrouwen: God is je nabij: met zijn kracht, met zijn goedheid, met zijn woord, met zijn gebod. Hij is zelfs in ons hart en in onze mond. Dat beweert God tenminste. Hij is ons nabij, ook als we hem zo missen. Dat is aan de ene kant een grote geruststelling. En het blijft altijd weer een uitdaging: Want je moet soms tegen je gevoel in, tegen je ervaring in geloven. Maar juist dat kan bevrijdend zijn. Mijn gevoel, mijn ervaring zal niet altijd beslissend zijn. Geloven betekent ook dat er een tegen-gevoel is, een tegen-ervaring en tegen-gewicht dat me weer in balans brengt. Ik moet niet alles uit me zelf hebben. En deze tegen-stem is niet eens ver weg, maar wil in mij zijn. rakelings nabij.
ds. W. Jöhlinger
 
Beste lezers van de dorpsmeditaties.
Graag heb ik vele jaren lang het stukje "om eens over na te denken" in onze dorpsbladen verzorgd. Nu neem ik van u afscheid. Na bijna 20 jaar in Reiderland heb ik een beroep aanvaard naar de Protestantse gemeenten Bellingwolde, Blijham en Vriescheloo. Het ga u goed.
 
terug
 
 
Komende dienst20– 10  09.30 uur  Oostwold:
ds. Fortuin, Delfzijl
Organist: dhr. Datema 
Collecte 1: Ness Ammim
Collecte 2: Kerk
Collecte 3: Plaatselijke diaconie

de dienst is rechtstreeks (of later) te volgen via deze link

Liturgie

WELKOM!
 
Streekgemeente Oost-Groningen

klik hier voor de website van Streekgemeente Oost-Groningen
 
 
Classis Groningen - Drenthe

Klik  HIER voor de website van de classis Groningen - Drenthe
 
 
Leesrooster
NBG  Bijbelteksten 
 
 
Contact
Voor opmerkingen, vragen
mail  
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.