PKN
Protestantse Gemeente Reiderland
 
Meditatie mei 2016 Meditatie mei 2016

gok van het geloof

"Zet in op het geloof. Als je wint, dan win je alles. Als je verliest, verlies je helemaal niets".  Met dit advies heeft de Franse filosoof en wiskundige Blaise Pascal ruim 350 jaar geleden een alternatief  gezocht tegenover filosofische godsbewijzen of dogmatische leerstellingen. Voor Pascal was duidelijk dat je het bestaan (of het niet bestaan) van God met het verstand niet  kunt bewijzen. Dus adviseert hij de weldenkende mens om de gok te wagen. De mogelijke winst van het geloof - de eeuwige zaligheid - is zo oneindig veel meer dan een mogelijk verlies, als toch uiteindelijk zal blijken, dat God niet bestaat. Want als God er niet zou zijn, is er niets, ook geen verlies voor een verloren weddenschap. Als God er wel is, zal je het leven winnen.
Pascal stierf 1662 - amper 39 jaar oud. Eerst was hij een uitmuntende wiskundige wetenschapper, pas later hield hij zich als filosoof ook met het christelijk geloof bezig. Op 18 jarige leeftijd was hij de uitvinder van een van de eerste rekenmachines, nog eerder had hij verschillende wiskundige bewijzen uitgewerkt. Toen werd hij ziek. Tijdens de ziekte dacht hij na over leven en dood en de mogelijkheid van een leven na de dood. Hij vond antwoorden in het christelijk geloof. Niet de god van de filosofen, de god van wat mensen kunnen bedenken - ook niet de god van de grote dogmatische leerstellingen - maar de bijbelse God, die door Jezus Christus voor mensen toegankelijk werd, gaf hem "zekerheid, ervaring, vreugde en vrede". Zijn talrijke gedachten (Pensées) heeft op duizend blaadjes genoteerd, ze werden pas na zijn dood gebundeld en uitgegeven. Ze laten een poging zien, ook voor weldenkende mensen in God te geloven. Pascal hield rekening met de aanwezigheid van een verborgen God. Het christelijk geloof hield voor hem een risico van de vergissing in. Maar het was voor hem ook een avontuur, dat de moeite waard is. 
ds. W. Jöhlinger

terug
 
 
Komende zondag24 – 06  09.30 uur Nieuwolda  Cremerstraat
ds. V.d. Werff
Organist: dhr. Dijkhuis 
1e:  Kerkrentmeesterlijk quotum 
2e - Kerk
3e - Diaconie plaatselijk
       
koffie na de dienst

Welkom!
 
BUREN IN DE STREEKGEMEENTE

Klik HIER voor de websites van onze buurgemeenten.
 
Leesrooster
NBG  Bijbelteksten 
 
 
Contact
Voor opmerkingen, vragen
mail  
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.