Meditatie oktober 2016 Meditatie oktober 2016

Een groet uit de hemel
Hij haatte alles en iedereen. Het lawaai van spelende kinderen, de mevrouw van de dorpssuper, de boom van de buren, die steeds groter werd en al het blad in de herfst...
Niemand vindt zo'n mopperaar aardig, je wordt moe van dit eeuwige gezeur. Niemand wist waarom hij zo somber en zo pessimistisch was.
Sinds het gebeurd was, probeerde hij elk gevoel in de kiem te smoren. Het was zo'n 20 jaar geleden; zijn vrouw werd gedwongen opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Kennelijk ging daar iets mis. Zij slaagde er in zichzelf van het leven te beroven. Eerst had hij veel gehuild, later waren zijn tranen versteend. Hij raakte zijn vrienden kwijt, raakte steeds meer uit beeld. Zijn wereld werd grijs.
Vandaag werd hij opeens anders, bijna goed gehumeurd. En dat kwam zo:
Zijn  koelkast was leeg. Hij moest weer naar de supermarkt. Opeens liep een kleine jongen hem voor de voeten. Hij begon al te mopperen: "let toch op..." verder kwam hij niet. Het jongetje keek hem aan met een betraand gezicht. Het raakte de oude man.
Hij verbaasde zich over zichzelf, maar hij aaide de jongen over zijn bol. De jongen vertelde dat zijn konijntje dood was. "Wat erg" zei hij en zijn ogen werden voor het eerst sinds jaren weer nat. En toen hoorde hij zichzelf zeggen: "Maar nu heeft je konijntje geen pijn meer en kan het in de hemel met al zijn konijnen-vriendjes spelen."
Het jongetjes glimlachte. Ook oude man glimlachte. Voor het eerst sinds 20 jaar voelde hij weer iets van geluk.

ds. V.d. Werff

koffie na de dienst