Meditatie oktober 2017 Meditatie oktober 2017

Als alles duister is...
"Ik weet: jij komt weer thuis" - dit zijn de laatste woorden die een 17 jarige jongen in Roemenië zijn oma hoort zeggen, als hij in 1945 door de Russen wordt opgepakt en naar een werkkamp wordt gedeporteerd. In het kamp overlijden veel medegevangenen door uitputting en heimwee. Ook hijzelf leeft op de grens van leven en dood. Maar het afscheidswoord van oma helpt hem zich vast te klampen aan de hoop, aan het leven. "Ik weet, jij komt weer thuis"  is voor hem een profetische boodschap. Hij gelooft dat die boodschap in vervulling gaat. En na 5 jaar keert hij terug naar huis.(*)
Beste lezers van het dorpsblad: Er zijn situaties waar je niet meer hebt dan een woord of een belofte, die je houvast geven. Je kunt je niet verzekeren tegen alle eventualiteiten van het leven. Soms is er maar een enkel woord waar je het van moet hebben.
Met het christelijk geloof is het precies zo. We hebben niets in handen. We hebben alleen het woord, de belofte van God. En we hopen hierop te mogen vertrouwen. Wie kent geen situaties in zijn leven, waar alles instort, wat je gewend bent, wat je lief en dierbaar is? Dat je bang bent dat het nooit meer goed komt? Goddank ken ik mensen, die juist in dergelijke situaties vasthielden aan Gods belofte - of misschien is het ook net andersom: die vastgehouden werden door Gods belofte, dat Hij je nooit in de steek zal laten - ook als het volstrekt anders komt, dan wat je zelf verwacht en wenst.
Zo bemoedigt Petrus mensen die het (soms) niet meer zien zitten:
"Ons vertrouwen in de woorden van de profeten is alleen maar toegenomen. U doet er goed aan daarop uw oog te richten als op een lamp die een duister vertrek verlicht, totdat het dag wordt en de morgenster opgaat in uw hart."    (2 Petrus 1:19)
(*) Roman van Herta Müller, Ademschommel

ds. Wolf Jöhlinger