Oogstdienst in de kerk te Nieuw Beerta - 9 oktober 2016 Oogstdienst in de kerk te Nieuw Beerta - 9 oktober 2016

We hebben het begin van het kerkelijk leven in Nieuw Beerta met elkaar herdacht door middel van een dankdienst. Dank voor wat de aarde telkens weer voortbrengt om de schepselen te voeden.

We richtten tegelijk onze aandacht op mensen in arme landen van de wereld en zetten ons in voor zending en eerlijke handel. Zodoende was ook de commissie Kerk in Actie betrokken bij de dienst en was de Wereld Ontmoetings Winkel (WOW) uit Vriescheloo aanwezig om producten uit arme landen tegen een eerlijke prijs te verkopen.

De CantoRei van onze geloofsgemeenschap luisterde deze dienst muzikaal op.

In de preek hoorden we over de moeilijke beginjaren van de kerk: de eerste Avondmaalsviering destijds zal geen feestelijk gebeuren geweest zijn; in de jaren 1665 1666 heerste de pest in de regio en ook in Nieuw-Beerta werd 2/3e deel van de bevolking getroffen en overleed. Toch gaf men niet op. Ook Jezus was verheugd over de ene dankbare vreemdeling die genezen was van zijn melaatsheid en zijn dankbaarheid toonde. Jezus bleef niet gefrustreerd hangen bij de 9 genezen melaatsen van wie hij niets meer hoorde. (Lucas 17:11-17).
En het gewonnen zaad; het geeft brood,
maar ook weer kansen op nieuw zaad, dus eten.

Zo gaat het door.
Goed dat hier een kerk staat.
Goed dat er een gemeente is.
Goed dat we voedselveiligheid hebben
en ook werken aan voedselveiligheid verder in de wereld

wat Hanneke liet zien in een presentatie over het project van Kerk in Actie:
Nepal: meer voedsel in afgelegen gebieden

waar de collecte ook voor bestemd was.

Ook de Wereldwinkel beoogt een eerlijke verdeling en mocht hieraan werken deze zondag

Na de dienst genoten we van het samenzijn rond de tafels:

De tafel van de Wereldwinkel, de tafel van de ontmoeting en de tafel van de koffie.

Met uiteraard de geweldige baksels van Hanneke

zoals gewoonlijk na afloop zo goed als op.

"De koek is op"
het opruimen kan beginnen:
Daar gaat het geluid

en wij kunnen in dankbaarheid terugkijken;
Dankbaar voor wat er is
wat we hebben
Niet treuren of blijven hangen bij wat er niet is.

Pastor T. Huizing