Overdracht kerk Finsterwolde 28 oktober 2016 Overdracht kerk Finsterwolde 28 oktober 2016

(de "tekentafel")

Voorbereidingen
De stukken lagen klaar; bij de notaris was allles geregeld;
de kerk was gepoetst; catering van "Partycentrum Finnewold" tip top in orde;  bloemen waren door Jantje Gips van "Gips en ander kruid" prachtig opgesteld; met behulp van de "Werkgroep Culturele activiteiten in en om de kerk van Finsterwolde" was de liturgische tafel mooi gedekt met daarop onze kerkelijke schatten; en ook in de kerk en op de liturgische tafel waren nog enkele voorwerpen gezet van Project "Veurnoam".

En zo zag alles er uit vrijdagmiddag rond 15.00 uur, voor aanvang dus uit:

Er was muzikaal geoefend en informatie over "Stefanus" op schrift gesteld.
Er was hard gewerkt;
van eigenaar naar huurder.

15.30 uur: Welkom met een kopje koffie/thee

ziet u de mooie logo's op die heerlijke petit-fours? SOGK en Geloofsgemeenschap Reiderland gebroederlijk naast elkaar.

En wat leuk: ontwerpster ontmoet logo; onze voormalige predikante, mw.ds. Monica Schwartz, had indertijd dit logo ontworpen; ze was heel verrast toen ze na al die jaren haar eigen ontwerp herontdekte

16.00 uur: welkom met een woordje van Gerard de Groot, voorzitter van onze kerkenraad

Het programma:
Er viel heel wat te vertellen over de naamspatroon van onze kerk, Stefanus. Tot voor kort wisten we hier eigenlijk niets van, de naam werd door ons, protestanten, nooit genoemd. Toen ontdekten we dat onze kerk ooit begonnen was als, jawel, Stefanuskerk.
Ds. Wolf Jöhlinger haalde het bijbelse perspectief aan, Stefanus, de eerste martelaar van de christelijke gemeente.

En Henk de Gunst verhaalde van de geschiedenis en ontwikkeling van het gebouw: "Stefanuskerk, van toen naar nu"

Heel mooi was hun eensluidende conclusie; "ik stel voor dat we deze kerk zijn 800 jaar geleden gegeven naam teruggeven en als we over deze kerk praten, het voortaan hebben over de Stefanuskerk in Finsterwolde."

Er was muziek!

@Jelte Oosterhuis

Onze eigen CantoRei zong 3 mooie stukken: Lied aan het licht, Laudate omnes gentes, When peace like a river. En wat klonk dat prachtig! Trots op onze kleine CantoRei.

We zongen onder begeleiding van het orgel van lied 273, Looft God die zegent al wat leeft, uit het nieuwe liedboek en organist Dennis Wubs speelde een improvisatie geïnspireerd op The Arrival of the Queen of Sheba en canon in D van Pachelbel en ook nog een improvisatie in Passacaglia vorm. Wat een mogelijkheden met ons orgel. Mooi!!
Omdat een organist altijd verstopt zit hieronder de foto die wel gemaakt kon worden, nl. bij het bedankje door voorzitter van SOGK, dhr. P. de Bruijne :

@Jelte Oosterhuis

Het was tijd voor datgene waarvoor we met zo'n 100 mensen in de kerk aanwezig waren: de overdracht. Gerard de Groot legde nog maar eens uit hoe het zo gekomen was;
het teruglopende ledental, de zware verantwoordelijkheid bij een klein groepje leden, ​ de perfecte staat van de kerk dank zij kerkvoogden in eerdere tijden en dank zij de restauratie in 2012, daarop volgend de wens de kerk veilig te stellen voor de toekomst met daarbij de mogelijkheid de kerk terug te huren.... Kerkenraad en gemeente waren het op de gemeenteavond van 28 januari 2016 snel met elkaar eens....

Notaris Marny van der Laan nam het woord en startte hiermee het officiele gedeelte.

@Jelte Oosterhuis

Ze nodigde voorzitter en secretaris van het bestuur van de Stichting Oude Groninger Kerken en voorzitter en scriba van onze gemeente uit om naar voren te komen.

@Jelte Oosterhuis

Ze las belangrijke gedeeltes voor uit de akte en liet onder toeziend oog van de volle kerk de akte tekenen.

@Jelte Oosterhuis

Waarna ze deze zelf bekrachtigde

@Jelte Oosterhuis

De overnamesom werd contant verrekend

@Jelte Oosterhuis

Hierna volgde nog een rondje "kerk terughuren".
Voor een symbolisch bedrag huurt de Protestantse gemeente Reiderland de kerk terug van de SOGK. Alles blijft dus bij het oude, alleen hoeven wij niet meer de lasten en de verantwoordelijkheid voor dit monumentale gebouw te dragen.
Ook het huurcontract werd ondertekend;  door voorzitter en scriba van de kerk en door directeur van de stichting dhr. Peter Breukink

@Jelte Oosterhuis

Op dit officiele gedeelte volgden nog de zeer welgemeende en welverdiende bedankjes door voorzitter van het bestuur van de SOGK Pim de Bruijne. Bedankjes aan genodigden, gemeenteleden, buurgemeenten, belangstellenden
Aan ds. Wolf Jöhlinger

Aan Henk de Gunst

Aan de CantoRei
Aan Willem Schillhorn van Veen,
voorzitter Werkgroep

Aan Dennis Wubs

Aan Marina Wijnmaalen
voor voorbereidend werk
@Jelte Oosterhuis

Voor allen een hartelijk applaus, een tasje met interessante informatie over SOGK en een mooi boeket.

En voorzitter de Bruijne sprak de hoop en het vertrouwen uit dat er een goede samenwerking zal ontstaan.
Die hoop en dat vertrouwen leeft ook bij onze eigen Geloofsgemeenschap Reiderland!

@Jelte Oosterhuis

En hier nog wat foto's van het gezellige samenzijn achteraf (hapje, drankje, heerlijk) .

Ut de media vooraf:
RTV-Noord