PKN
Protestantse Gemeente De Dollert
 
Tentoonstelling: Communistisch verzet in Drieborg en omstreken Tentoonstelling: Communistisch verzet in Drieborg en omstreken

In de jaren 30, nadat de nazi's in Duitsland de macht gegrepen hadden, zochten veel vervolgde socialisten en communisten een veilig heenkomen in Nederland. Zij werden gesteund door communistische kameraden in Reiderland. Dit moest in het geheim gebeuren, want de Nederlandse staat zag toen in nazi-Duitsland een bevriende staat.
Op bevrijdingsdag 2015 was er in het gebouw van de ds. Aderstichting op Drieborg (Kroonpolder 1) een kleine tentoonstelling  over de verzetsstrijders, die door de Duitse bezetters werden vermoordVerspreid over het dorp vind je voor de voormalige woonplekken van hen kleine gedenk-plaquettes. Op verschillende plekken (ook in de pastorie) kun je een plattegrond krijgen, om al deze zogenaamde stolpersteine te vinden.  
Over elk slachtoffer is een verhaal over zijn leven en de inzet op papier gezet. En van elk slachtoffer is er ook een foto. Zo krijgen de verhalen een gezicht. Er is een kaart van de concentratiekampen, waar de verzetsstrijders werden vermoord.  Er hangen kopieën van illegale pamfletten, er is een beschrijving over de noordelijkste vluchtroute uit nazi-Duitsland naar het toen nog vrije Nederland en over de opvang van de vluchtelingen in Reiderland.
De boeken over het communistisch verzet in Groningen liggen ter inzage:


We hebben ervoor gekozen, deze informatie voorlopig in de kleine zaal van het gebouw te houden.  
Geïnteresseerden  kunnen spontaan bij de pastorie aanbellen - of maak een afspraak: 521533
terug
 
 
Komende dienst20– 10  09.30 uur  Oostwold:
ds. Fortuin, Delfzijl
Organist: dhr. Datema 
Collecte 1: Ness Ammim
Collecte 2: Kerk
Collecte 3: Plaatselijke diaconie

de dienst is rechtstreeks (of later) te volgen via deze link

Liturgie

WELKOM!
 
Streekgemeente Oost-Groningen

klik hier voor de website van Streekgemeente Oost-Groningen
 
 
Classis Groningen - Drenthe

Klik  HIER voor de website van de classis Groningen - Drenthe
 
 
Leesrooster
NBG  Bijbelteksten 
 
 
Contact
Voor opmerkingen, vragen
mail  
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.